BLOGNEWS

Nou model per entendre la relació entre l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera dels boscos mediterranis mixtos

20 novembre 2020

Miquel De Cáceres, investigador del CTFC, lidera el desenvolupament de MEDFATE, un model basat en els trets funcionals de les plantes del bosc, que permet interpretar l’efecte de la barreja d’espècies i de les seves interaccions. 

Per entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos, és clau conèixer com canvien l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera en plantes llenyoses, en relació amb la variabilitat compositiva, estructural i ambiental d’aquests boscos.  Els estudis realitzats fins ara havien demostrat una complexa gamma de respostes de la barreja d’espècies del seu ús de l’aigua i estrès per sequera, però el cost de replicar els estudis empírics limita avançar en el coneixement detallat del funcionament dels boscos mixtos en aquest àmbit.

L’estudi que es presenta ara se centra en l’avaluació i l’aplicació del model en els boscos dominats per l’alzina en combinació amb altres espècies. Amb l’aplicació de MEDFATE es constata que la complexitat dels efectes de barreja d’espècies i de mida dels arbres sobre l’ús de l’aigua i l’estrès per la sequera sorgeix principalment com a resultat de diferències en els trets funcionals. Es tracta principalment de caràcters hidràulics i diferències d’alçada, tot i que l’índex d’àrea foliar del bosc o l’aridesa climàtica poden modular els efectes de la barreja.

MEDFATE ha estat un llarg procés d’implementació de processos hidrològics i fisiològics que es donen al bosc per poder oferir una eina potent, robusta i realista per fonamentar la presa de decisions en la gestió forestal per a l’adaptació al canvi climàtic. Futurs avenços permetran millorar l’eina, tot tenint en compte processos addicionals, com ara el balanç de carboni, el creixement i l’aclimatació.

L’estudi s’ha dut a terme en col·laboració amb recercadors del CREAF i l’INRA (França), i acaba de ser publicat a Agricultural and Forest Meteorology.

Referència:  De Cáceres, M.; Mencuccini, M.; Martin-StPaul, N.; Limousin, J.-M.; Coll, L.; Poyatos, R.; Cabon, A.; Granda, V.; Forner, A.; Valladares, F.; Martínez-Vilalta, J. 2021. Unravelling the effect of species mixing on water use and drought stress in Mediterranean forests: A modelling approach. Agricultural and Forest Meteorology, 296: 108233.

Last modified: 20 novembre 2020