Els fongs són un grup important dins de la biodiversitat global i tenen un paper crucial en l’equilibri ecològic facilitant la dinàmica dels ecosistemes forestals. No obstant això, el canvi global pot comprometre la seva diversitat i abundància. Els efectes del canvi climàtic, com l’augment de les temperatures i els canvis en els patrons de precipitació, podrien alterar els períodes de fructificació dels bolets, provocant fluctuacions en la seva productivitat, abundància i distribució. Els canvis d’usos del territori també poden tenir un impacte significatiu sobre la productivitat de bolets.
En el marc d’un nou projecte, FUNFORCHANGE, es quantificarà la diversitat i productivitat de les comunitats de fongs al llarg d’un ampli gradient de regions bioclimàtiques i ecosistemes forestals mediterranis. També s’analitzarà els impactes del canvi climàtic en la diversitat i la productivitat de fongs, i caracteritzar les interaccions entre el creixement de la massa forestal i la diversitat i productivitat de fongs. Es tindran en compte els impactes sobre la diversitat i la productivitat de fongs arran de canvis a les pràctiques de gestió forestal com a conseqüència de canvis en l’ús del sòl en un context de canvi global.
Sergio de Miguel, investigador del CTFC responsable del projecte, el va presentar a Solsona, en una conferència centrada en els bolets davant el canvi global. “Conèixer, preservar i gestionar els fongs forestals és fonamental per continuar gaudint dels bolets i mantenir la salut dels nostres ecosistemes”.
El projecte Factors ambientals i antropogènics determinants de la biodiversitat i productivitat de fongs en ecosistemes forestals davant el canvi global -FUNFORCHANGE està finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i la Agencia Estatal de Investigación (PID2022-139558OB-I00).
Last modified: 16 novembre 2023