BLOGNEWS

Visites del projecte VALOR a Espanya

15 octubre 2021

Del 28 al 30 de setembre van tenir lloc les visites d’estudi del projecte VALOR a Espanya. Aquestes visites van ser organitzades pel CTFC, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i l’Escola Agrària de Pallars.

 

L’objectiu era poder mostrar situacions i reptes del territori proper al parc nacional, i potenciar el debat entre les ponents i el públic. El primer dia es va fer la presentació del CTFC i es va parlar sobre les noves tecnologies que faciliten el dia a dia dels agricultors. Seguidament es va plantejar la situació de la silvopastoralisme al Pirineu, concretament a la zona del Parc Nacional. També es va exposar el cas del cultiu de pomes sostenible de l’empresa Biolord, que utilitza i monitoritza el reg i altres paràmetres de manera intel·ligent, cosa que li permet estalviar aigua i altres recursos. A la tarda es van presentar les reserves de la biosfera de la UNESCO de la mà del Centre Internacional de Reserves de la Biosfera Mediterrànies UNESCOMED i del seu programa acadèmic associat, EduBioMed.

El segon dia es va centrar en la gestió de zones protegides. Les visites van començar amb la presentació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, seguit de l’Ecomuseu i l’Escola de Pastors i Obrador Xisqueta. A continuació, el projecte PyrosLife va ensenyar el seguiment dels ossos i la fauna cinegètica al Pirineu. Aquestes visites van generar un debat molt interessant, així com l’experiència de l’empresa Trosdesort, sobre la comercialització de km 0 en temps de pandèmia en zones de muntanya.

Finalment, el tercer dia es va tractar l’agricultura resilient als Pirineus, a càrrec de l’Escola Agrària de Pallars. Seguidament l’Associació Alba va presentar el projecte Llavors d’Oportunitat. Des de l’Associació de Productors d’Oli de Pallars es va presentar el seu projecte de recuperació i caracterització de varietats autòctones d’oliveres i la seva producció d’oli d’oliva verge extra d’alta qualitat. Finalment, es va abordar el tema del cultiu de les herbes medicinals en alta muntanya, concretament àrnica i Edelweiss des del punt de vista sostenible, per part de l’empresa TaüllOrgànics. També des del CTFC es van mostrar els projectes realitzats i en curs sobre plantes medicinals.

Les visites van servir per establir noves xarxes professionals i contactes que s’integren a l’aliança VALOR. Aquestes presentacions van ser seguides diàriament per més de 40 persones.

Last modified: 19 octubre 2021