BLOGNEWS

Comencen les visites tècniques del projecte FoRuO

14 setembre 2021

Del 23 d’agost al 15 d’octubre es celebraran els tallers transfronterers dedicats a les Plantes Aromàtiques i Medicinals i als Petits Fruits. Les visites van començar a Aragó, i seguiran amb les experiències de Catalunya (del 20 al 22 de setembre) i de França

 

El passat 23 d’agost van començar les vistes tècniques i tallers transfronterers dedicats a les plantes aromàtiques i medicinals (PAM) i als Petits Fruits (PF) del projecte de Formació per a promoure noves ocupacions en el sector forestal i rural (FoRuO), a Aragó. Aquests tallers formen part dels cursos que van començar el passat juny, i que s’estan duent a terme a Aragó, Catalunya i Occitània (França).

A Aragó, la visita va començar al Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA) on els participants van conèixer el Banc de Germoplasma de plantes aromàtiques, el laboratori d’anàlisi de fruits, el laboratori de qualitat d’olis i la parcel·la de llavors dedicada a les plantes aromàtiques. A més, van poder participar en tallers demostratius a la planta pilot de destil·lació i extracció del CITA.

Visita als laboratoris del CITA

Visita als laboratoris del CITA

Els dies 24 i 25 d’agost els participants van assistir al taller de destil·lació de romaní de l’empresa Saba Ibera a Berbegal (Osca), a una empresa a Bielsa dedicada a la producció de gerd i mora per a l’elaboració de melmelades, i a les parcel·les de Bernués i Jaca, on el CITA desenvolupa projectes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) amb petits fruits (gerds, mora, grosella) i plantes aromàtiques (absenta, orenga verda, sajolida, etc.). Finalment, els participants van tenir l’oportunitat de conèixer l’assecador de plantes aromàtiques construït en el marc del projecte POCTEFA Interreg Spagyria del Centre Especial d’Ocupació Valentia a Osca.

Del 20 al 23 de setembre les visites tècniques es duran a terme a Catalunya, organitzades pel CTFC. Del 4 al 8 d’octubre es desplaçaran a Ariege (França) i del 13 al 15 d’octubre, als Pirineus Orientals a França.

A Catalunya, les persones inscrites al curs podran visitar diferents experiències empresarials i de plantacions de cultiu, ecològiques i convencionals, i de recol·lecció silvestre. El grup està format per 15 persones, entre alumnat i professorat.

El projecte

Al projecte FoRuO hi participen al CTFC (que també n’és el coordinador), el CITA, el Centre de Formació Professional i de la promoció Agrícola Ariège-Comminges, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, i el Centre Públic Local d’Ensenyament i de la Formació Professional Agrària de Perpinyà Rosselló.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. Concretament, el projecte s’emmarca en l’eix prioritari 5 per a reforçar les competències i la inclusió en els territoris, per promoure el potencial endogen, el desenvolupament dels sistemes de formació i les competències de les persones del territori transfronterer per tal de millorar l’accés a l’ocupació.

Tota la informació sobre el projecte a www.foruo.eu

Last modified: 14 setembre 2021