BLOGNEWS

Prova de cable aeri a Montblanc

25 febrer 2021

Del 2 al 6 de març, el CTFC realitza una prova de cable aeri a Montblanc, en el marc del projecte Promobiomasse.

El cable aeri utilitzat per realitzar aquesta demostració és el T3 MEDITERRANEAN de la marca Greifenberg, adquirit pel CTFC a través del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) El bosc: primer recurs de l’economia verda. Juntament amb el cable grua s’emprarà un model de cabrestant portàtil.

Es durà a terme el programa següent:

  • Dimarts 2 de març: definició de la posició exacta de tots els elements com ara telefèrica, ancoratges, fi de la línia, suport intermedi, suport al final de la línia i contravents. Posicionament de la telefèrica, ancoratge, contravents i desplegament dels cables.
  • Dimecres 3 de març: muntatge línia amb ancoratge, cable portant, muntatge suport final de línia, muntatge suport intermedi al llarg de la línia, posicionament carretó en cable i primer viatge de prova.
  • Dijous 4 de març: posicionament cabrestant Leonardo, desembosc de la fusta mitjançant telefèrica i cabrestant Leonardo amb la possibilitat de gravar un vídeo.
  • Divendres 5 de març: desmuntatge de la línia, baixada del carretó, recuperació cable portant, suport de final de línia, suport intermedi, tancament telefèrica, posicionament per al transport i desmuntatge cabrestant Leonardo.

L’objectiu és difondre i transferir bones pràctiques sobre l’ús de nous mètodes d’extracció de la fusta del bosc com una alternativa més innovadora i de menys impacte ambiental, a la vegada que es millora les condicions de treball al bosc per a disminuir la sinistralitat en el sector forestal.

En el marc d’aquest projecte també s’elabora una guia de bones pràctiques en l’ús dels sistemes de treta amb cable, s’estan realitzant sessions de formació sobre mecanització forestal i seguretat a les Escoles de Capacitació Agrària de Catalunya, i està previst la realització d’una jornada online sobre innovació en la mecanització forestal per a la millora de les condicions de treball al bosc.

Si voleu més informació, podeu contactar amb el CTFC a través del correu biomassa@ctfc.cat 

El projecte

Promobiomasse és un projecte de cooperació transnacional que pretén impulsar el mercat energètic de la biomassa forestal al territori SUDOE (sud-oest d’Europa), amb els beneficis que això suposa: reducció del risc d’incendis, generació d’ocupació en el medi rural, avenços en la transició energètica i oportunitats de desenvolupament sostenible.

En són socis el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la societat pública Navarra de Sòl i Habitatge, SA de Govern de Navarra (NASUVINSA), l’Agència Extremenya de l’Energia (AGENEX), la Agência Regional de Energia i Ambient do Interior (ENERAREA), del nord de Portugal, la Communauté de Communes du Plateau de Lannemezan (CCPL), del departament francès de Hautes-Pyrénées, i l’Association des Communes Forestières des Pyrénées Atlantiques (COFOR64), de Pirineus Atlàntics. També hi participen 19 entitats associades.

El pressupost total del projecte és de 1,4 milions d’euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) n’aporta un milió.

Last modified: 26 febrer 2021